DEPARTMENT
OF REVENUE December 10, 2007

Executive Director
Lisa Echeverri

Ms. Michelle Hershel

Director, Regulatory Affairs

Florida Electric Cooperative Association, Inc.
2916 Apalachee Parkway

Tallahassee, FL 32301

Re:  Letter of Technical Advice 07A-1462
Florida Electric Cooperatives Association

Gross Receipts Tax and Sales Tax — i'ax Calculation on Net Billing Credits
involving residential solar energy systems

Sections 203.01, 212.02, 212.06, 212.08, and 366.81. F.S. ("Florida Statutes")
Rule 25-6.065(6), F.A.C. ("Florida Administrative Code")

Dear Ms. Hershel:

Pursuant to Rule 12-11.003, F.A.C., taxpayers may seek informal written technical advice from
the Department of Revenue ("Department"). Such advice is issued in the form of a Letter of
Technical Advice ("LTA"). This LTA is being issued in response to your written request for
informal guidance of August 7, 2007, concerning the delivery of excess electricity (generated by
solar energy systems) from residential customers to electric utilities. Please note that this LTA

constitutes the opinion of the writer only and does not represent the official position of the
Department.

REQUESTED ADVISEMENT

You request clarification on the collection of sales tax and gross receipts tax when a residential

customer interconnects a photovoltaic ("PV") electric system (1.€., solar energy system) with a
cooperative’s facilities. Your letter provides, in part. the following:

Issue 1: Is the electricity sold to a residential customer that has provided an exemption
certificate to the cooperative still exempt from sales tax on electricity under the

household fuel exemption in Section 212.08(7)(j), F.S., even though the customer is now
in the business of selling electricity?

Issue 2: Is the sale of the customer’s excess electricity to the wholesale cooperative
exempt from sales taxes as a sale for resale?
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Issue 3: Is the sale of excess electricity from the customer to the wholesale cooperative
exempt from gross receipts tax as a sale for resale?

Issue 4: Does the cooperative have any sales tax liability for power generated and
consumed by the customer that does not register on the cooperative’s meter (1.e., that 1s
not excess power)?

Issue 5: Does the cooperative have any gross receipts tax liability for power generated
and consumed by the customer that does not register on the cooperative’s meter (1.c., that
1S not excess power)?

Issue 6: What 1s the proper method to calculate sales and gross receipts taxes for

residential and commercial customers utilizing net billing (Can the distribution
cooperative apnly the Net Billing Credit before the sales taxes are calculated and should 1t
offset the distribution cooperative’s revenues for calculating its gross receipts tax)?

FACTS

Your letter of August 7, 2007, provides, 1 part:

Kok sk

Some ... customers own and operate small (less than 10kW) PV energy systems. [ Certain
electric cooperatives]| ["the cooperatives” | offer a net billing option which allows
customers to recerve credits for excess electricity generated by their PV system. "Excess”
electricity 1s the electricity that 1s generated by the customer that exceeds the customer's

needs at that moment.

The metering/billing process 1s a multi-step transaction. Generally, after a customer
nofifies the cooperative that they would like to interconnect a PV electric system to the
cooperative's facilities, the cooperative sends the customer an interconnection agreement
and request for verification of insurance. Under the terms of the interconnection
agreement, any excess electricity generated by the customer 1s sold to the wholesale
cooperative provider. Unce the distribution cooperative receives the executed documents,
the customer's meter 1s changed out for a special meter (unless the customer's meter 1s
already capable of measuring electricity in both directions) that measures both the amount
of electricity supplied by the distribution cooperative to the customer and the excess
clectricity generated by the customer that 1s delivered to the wholesale cooperative.

The customer's account 1s set up to reflect the tariffed retail rate paid by the customer to
the distribution cooperative and the rate paid by the wholesale cooperative to the
customer (these rates may not be the same) for the excess electricity. The excess power
delivered from the customer to the wholesale cooperative 1s then resold to the distribution
cooperative. The resale of excess electricity generated by the customer to the wholesale
cooperative 1s shown as a credit on the distribution cooperative's wholesale power bill. In
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turn, the distribution cooperative reflects the credit on the customer's bill. [emphasis in
original |

% ok K

The Florida Public Service Commission exercises regulatory authority over utilities. Rule 25-
6.065(0), F.A.C., governs the Interconnection of Small Photo Voltaic Systems. While the Rules
of the Florida Public Service Commission do not guide us on Florida tax questions, this
particular rule 1s relevant to our analysis because it provides for "net billing" and crediting. The
rule provides, 1n part:

The utility may 1nstall an additional meter or metering equipment on the customer's
premises capable of measuring any excess kilowatt-hours produced by the SPS [a small
rhotovoltaic system| and delivered back to the utility. ... The value of such excess
generation shall be credited to the customer's bill .... If the utility does not 1nstall such
a meter or metering equipment, the utility shall permit the customer to net meter any
excess power delivered to the utility by a single standard watt-hour meter capable of
reversing directions to offset recorded consumption by the customer. If the kilowatt-hour
of energy produced by the SPS exceeds the customer’s kilowatt-hour consumption for
any billing period, such that when the meter is read the value displayed on the register 1s
less than the value displayed on the register when 1t was read at the end of the previous
billing period, the utility shall carry forward credit for the excess energy to the next
billing period. Credits may accumulate and be carried forward for a 12-month period
specified by the utility in the SPS Interconnection Agreement. In no event shall the
customer be paid for excess energy delivered to the utility at the end of the 12-month
period. [emphasis added]

RESPONSE

This response 1s based on the specific facts and circumstances presented in your letter. This
response does not consider situations imvolving "co-generation,” "small power producers,”

"industrial manufacturing" or persons who produce electricity as a substitute for electricity
produced by a utiiity (except as to your specific question in Issues 4 and 3).

Generally:
There are several things to consider when responding to the 1ssues you present in your letter.

The first 1s determining whether the residential customer 1s "in the business" of selling electricity
when 1t delivers excess electricity to the cooperative and receives a credit (or economic benefit
under "net-billing"). If so, the next question begs: does this then defeat the exemption on the
initial "cooperative to customer sale" for residential households?

"Business" 1s defined broadly at Section 212.02(2), F.S. It could be said that residential
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customers, under the facts presented, are "in the business" of selling excess electricity back to the
cooperatives because the residential customers are engaged 1n an activity for private gain or
benefit (such a residential customer likely says at some point: "any excess electricity my PV
generates, the cooperative must buy 1t back, and I will get a credit on my overall electric bill").

Next, 1f a residential customer 1s "in the business" of selling electricity and a "sale" is occurring
(as that term 1f broadly defined at Section 212.02(15), F.S.), then arguably, the residential

customer must register with the Department as a "dealer"” (as that term 1s defined 1 Section
212.06(2), E.S.

Further, 1f a residential customer is "1n the business” of selling electricity, then 1s the sale an
exempt sale for resale because the cooperative will be reselling the electricity that it "bought™
from the residential customer? The answer 1s: "yes." Your letter provides that under the terms of
the interconnection agreements, any excess electricity generated by the residential customer is
sold to the wholesale cooperative provider who then gives the distribution cooperative a credit
on 1ts bill.

But do these determinations mvolving "in the business” and "sales for resale" defeat the
exemption enjoyed by residential customers under these facts. The answer 1s "no" tor several
reasons.

First, Section 212.08(7)(}), F.S., provides that the exemption 1s defeated 1f the utilities sold "are
used" for a nonexempt purpose. Under these facts, the utilities sold by the cooperatives continue
to be used for residential purposes by the residential households. The selling of excess electricity
by the residential customer does not constitute a "use."

Secondly, we find it significant that utilities such as the cooperatives are required to credit and
"net-bill" when residential customers deliver excess electricity to them. As we observed earlier,
the Rules of the Florida Public Service Commission (and for that matter, Chapter 366, F.S. --
except for any specific provisions that involve the Department or laws 1t 1s charged to administer)
do not direct the Department or the public on tax matters. However, the Department 1s mindful
and respectful of the Legislative intent specifically provided for in Section 366.81, F.S. Rule 25-
6.065(6), F.A.C., implements this Legislative intent. Section 366.81, F.S., provides, 1n part:

The Legislature finds that 1t 1s critical to utilize the most efficient and cost-effective
energy conservation systems in order to protect the health, prosperity, and general welfare
of the state and 1its citizens. ... The Legislature further finds that the Florida Public
Service Commission 1s the appropriate agency to adopt goals and approve plans related to
the conservation of electric energy .... [T]he Legislature intends that the use of solar
energy ... be encouraged. ...

Under the facts presented 1 your letter, reading Sections 212.08(7)(j) and 366.81, F.S., together
leads to the conclusion that 1t would be impractical and unreasonable to require residential
customers (under these facts) to register as "dealers" with the Department and be responsible for
all of the attendant responsibilities that go along with being a "dealer." The residential customer's
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delivery of excess electricity and the subsequent credit or "net-billing" does not defeat the
exemption provided to residential customers. This conclusion also considers: (a) that the
delivery of excess electricity is a "sale for resale” that carries out the Legislature's intent of

- promoting energy conservation and the use of solar energy; and (b) under the facts presented,
Florida Sales Tax would not be due because the customer to cooperative "sale" is an exempt
"sale for resale" and Florida Gross Receipts Tax would not be due because the "sale" is not to a
"retail consumer.”

Based on the discussion above, the Department turns to your specific issues.

Issue 1: Is the electricity sold to a residential customer that has provided an exemption certificate
to the cooperative still exempt from sales tax on electricity under the household fuel exemption
in Section 212.08(7)(3), F.S., even though the customer is now in the business of selling
electricity?

Response: Yes. The exemption for residential households 1s not defeated. The Department does
not 1ssue "exemption certificates” to residential households.

Issue 2: Is the sale of the customer’s excess electricity to the wholesale cooperative exempt from
sales taxes as a sale for resale?

Response: Yes. The "customer to cooperative" sale 1s a "sale for resale" and 1s exempt from
Florida Sales Tax.

Issue 3: [s the sale of excess electricity from the customer to the wholesale cooperative exempt
from gross receipts tax as a sale for resale?

Response: Yes, but more fundamentally, 1t 1s not subject to Florida Gross Receipts Tax because
the sale 1s not to a retail customer.

issue 4: Does the cooperative have any sales tax hiability for power generated and consumed by
the customer that does not register on the cooperative’s meter (i.e., that 1s not excess power)?

Response: A residential customer would still be exempt from Florida Sales and Use Tax. A
commercial customer would be liable for use tax calculated on the cost price. See Section
212.06(1)(b), F.S. However, the commercial customer would be responsible for complying in
that situation, not the cooperative.

Issue S: Does the cooperative have any gross receipts tax liability for power generated and
consumed by the customer that does not register on the cooperative’s meter (1.e., that 1s not
excess power)?
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Response: No, the cooperative would not be liable, but the customer would be. Section
203.01(1)(1), F.S., provides:

Any person other than a cogenerator or small power producer described in paragraph (h)
who produces for his or her own use electrical energy which 1s a substitute for electrical
energy produced by an electric utility as defined in s. 366.02 1s subject to the tax imposed
by this section. The tax shall be applied to the cost price of such electrical energy as
provided in s. 212.02(4) and shall be paid each month. The provisions of this paragraph
do not apply to any electrical energy produced and used by an electric utility.

Issue 6: What 1s the proper method to calculate sales and gross receipts taxes for residential and
commercial customers utilizing nei billing {Can the distributicn cooperative apply the Net Billing
Credit before the sales taxes are calculated and should it offset the distribution cooperative’s
revenues for calculating 1ts gross receipts tax)?

Response: Florida Gross Receipts Tax 1s levied against the total amount of gross receipts
received by a distribution company. [emphasis supplied] See Section 203.01(1)(c), F.S. The
cooperatives should remit Gross Receipts Tax based on what they actually receive (and bill for
what they will actually be receiving). In other words, 1f the bill to the customer 1s mitially
$100.00 but after credits 1s $75.00, Gross Receipts Tax would be due on the $75.00 because that

is the total amount that 1s (or will be) received by the cooperatives.

Sales of electricity to residential households are exempt from Florida Sales Tax. Likewise, as
discussed above, a "sale for resale” is exempt from Florida Sales Tax. So, for Florida Sales Tax
purposes, how the customer i1s billed (in situations like the ones presented 1n your letter) 1s of no
real consequence because no Florida Sales Tax 1s due on either of the transactions (the
cooperative to customer sale, and subsequently, the customer to cooperative sale).

As noted 1n the first paragraph of this letter, this LTA 1s being 1ssued in response to the disclosed
facts and circumstances of your specific situation, and it does not constitute the official position
of the Department. Rather, this letter represents the opinion of the writer only. If you wish an
official binding statement, you may file a written request tor a Technical Assistance Advisement.
Rule Chapter 12-11, F.A.C., outlines the procedure to follow 1n making this request. This rule
chapter of the Florida Administrative Code can be found at http:/www.myflorida.com/dor/law/.

Any request for a Technical Assistance Advisement should be sent to Technical Assistance and
Dispute Resolution, Department of Revenue, P.O. Box 7443, Tallahassee, Florida, 32314-7443.
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[f you have any further questions with regard to this matter and wish to discuss them, you may
contact me directly at (850) 922-4714.

Sincerely, oy

E;ic Russell Peate

Senior Attorney
Technical Assistance & Dispute Resolution

Record 1D: 34460



